Jakou čajovou směs si namíchat pro posílení imunity?

Pokud si chcete namíchat vlastní čajovou směs na posílení imunity, ale nevíte si rady, pak jste na správném místě. V tomto článku se dozvíte, jaké bylinky jsou vhodné na posílení imunity a jak je zkombinovat, aby čaj nejen pomáhal, ale i skvěle chutnal.

Jako první si musíte zvolit základ čaje, ke kterému můžete přidávat další bylinky. Na posílení imunity je nejvhodnější zelený čaj, ale velmi dobré účinky má i černý a bílý čaj. Každý má však trochu jinou chuť a proto se ke každému doporučují trochu jiné bylinky.

Směs ze zeleného čaje

Zelený čaj je díky jeho šetrnému zpracování bez fermentace velice bohatý na vitamíny a živiny a je považován za nejsilnější antioxidant. Navíc je velmi oblíbený i díky své chuti, kterou lze považovat za zlatou střední cestu mezi černým a bílým čajem. Není ani moc silný, ani příliš jemný a zároveň v něm vynikne i chuť přidaných bylinek.

Pokud máte raději lehce kořeněné čaje, tak se k zelenému čaji skvěle hodí bazalka. Když k ní do směsi přidáte ještě šípek, meduňku a kokošku pastuší tobolku, jistě chybu neuděláte. Tato směs pak bude velmi vyvážená, bude lehce nahořklá, ale zároveň i lehce sladká a mírně kyselá. Vše se krásně doplňuje a navíc tato směs nebude mít účinek pouze na podporu imunity, ale i na tlumení projevů nemoci. Dokáže bojovat proti zánětům, pomáhá upravit dobré trávení a dokonce pomáhá snížit horečku a uvolnit dýchací cesty.

Pokud však máte rádi svěží chuť čaje, doporučili bychom vám do zeleného čaje přidat mátu, ginkgo bilobu (jinan dvoulaločný) a sušené ovoce. Na podporu imunity doporučujeme především ananas, banán nebo višně. Nejlepší je do čaje přidat ovoce sušené mrazem, které si uchovává všechny své potřebné vitamíny. Tohle samozřejmě ví i Kvik, a proto u nás jiné ovoce nenajdete.

Čaj pro imunitu

Směs z černého čaje

Pokud máte rádi výraznější a lehce nahořklou chuť čaje, pak vám můžeme doporučit černý čaj. Ten pochází ze stejné rostliny čajovníku čínského jako čaj zelený, ale liší se způsobem zpracování. Díky fermentaci má čaj výraznější chuť a po zalití má tmavší barvu. Musíte zde však velmi dbát na doporučenou dobu louhování, aby čaj nebyl hořký až příliš a aby v něm nezanikly přidané bylinky.

Ideální pro kombinaci s černým čajem je pomerančová kůra a růže, která čaj krásně zjemní a dodá mu lehce ovocný nádech. Pro zvýšení účinků na imunitu doporučujeme přidat ještě jitrocel nebo ginkgo bilobu (jinan dvoulaločný)

Směs z bílého čaje

Bílý čaj se svou jemností trochu podobá zelenému čaji, ale je chuťově méně výrazný a lépe v něm tedy vynikne chuť přidaných bylinek. Není však vhodné k němu přidávat velmi výrazné bylinky, protože by se ztratila krásná a příjemná jemnost tohoto čaje.

K bílému čaji můžeme doporučit především květy růže, které jemnost bílého čaje krásně podtrhnou a zároveň zvýší pozitivní účinky na imunitu a lidské zdraví. Dále směs můžete obohatit o meduňku, ginkgo bilobu a plody šípku. S přidáním těchto méně výrazných bylinek bude směs stále jemná a jistě si vás získá svou podmanivou, mírně bylinkovou chutí s náznakem lehké kyselosti.

Sleduj nás

Nejnovější články

Na našem webu využíváme soubory cookie, potřebné pro fungování našich webových stránek,
pro analytické účely a v případě vašeho souhlasu pro cílení reklamy. Více informací